UGent Delta organiseert events om mensen bij elkaar te brengen rond technologie. Het doel? Een betere wereld. Hieronder vind je het overzicht van al onze activiteiten. Sommige focussen op technologie, andere op het begrijpen van de maatschappelijke problemen waar we rond werken (e.g. actieve verplaatsingen, verstaanbare zorg...).
Kinderen zijn de meest creatieve bedenkers. Daarom gaan vijf klassen uit het Gentse basisonderwijs levensgrote uitvindingen maken om bewegen doorheen de stad plezieriger te maken. Dat doen ze samen met de bekende Gentse maker en komiek Henk Rijckaert. Iedereen is welkom om hen aan het werk te zien in het Wintercircus op zondag 17 maart.
Ben jij student in Gent? Heb je zin om bewegen doorheen de stad plezierig te maken met concrete oplossingen en prototypes, en tegelijk een hoop bij te leren? Dan ben jij de persoon waar we naar op zoek zijn!
Welke ervaringen heb jij zelf met actieve verplaatsingen doorheen de stad? Tijdens de Dialoogtafels brengen we ervaringsdeskundigen samen om persoonlijke verhalen met elkaar te delen en droomscenario's op te stellen.
Wat krijgt jou aan het bewegen? Die vraag leggen we voor aan jou tijdens Dag van de Wetenschap. Een ludieke activiteit met een loopband, bakfiets op rollen en schuimpjespistolen!
Welke oplossingen bestaan er al om bewegingen doorheen de stad plezanter te maken? Wat werkt, wat niet? Academisch experten, praktijkexperten en ondernemers gaan met elkaar in gesprek.
In deze lezing beschrijft Tom Williams (Colorado School of Mines) de culturele oorsprong van robots in wit-patriarchale ambities in het 19e-eeuwse Verenigde Staten. Daarna benoemt hij manieren waarop het ontwerp en de inzet van moderne robots het witte patriarchaat versterken en pleit hij voor het gebruik van verantwoorde ontwerptools.
Gentenaars in beweging. Met dit thema willen we Gentenaars prikkelen om gezonder te leven. Maar hoe doe je dat? Die vraag leggen we graag voor aan alle Gentenaars en Gentliefhebbers. Met welke uitdaging maken we van Gent een gezondere stad? Laat het ons weten! Spring even binnen in ons Comonloket in De Krook.
Schrijfster An Swerts maakte ondertussen al 7 Pleister-boeken. In haar kinderreeks komen verschillende thema’s en verhalen aan bod over medische zorgen en ziektes.
Geen betere manier om na te denken, dan door met elkaar in gesprek te gaan. Zin in een filosofisch avontuur over dokterstaal? Het enige wat je nodig hebt is een open geest en een flinke portie gezonde nieuwsgierigheid.
Patiëntgerichte zorg, wat is dat? Het is zorg die zich richt op patiënten en hun specifieke zorgbehoeften. Het doel is om patiënten baas te maken over hun eigen zorg. Experten gaan erover in dialoog.
Kom langs op het Experimentcafé over dokterstaal. Maak kennis met 'Spexter' en doe mee met alle andere activiteiten.
Worstel je met een medische vraag? Ga dan zeker eens langs bij onze Boekendokter van diens, tijdens het Experimentcafé 'Hart voor dokterstaal'.
Een spel dat je wegwijs maakt in het zorglandschap op een eenvoudige manier? Het bestaat. Speel mee met het gezondheidsspel 'Wegwijs in de zorg en gezondheid'.
Luister mee naar getuigenissen van cliënten over hun zoektocht naar mentale zorg. Waar zochten ze hulp? Hoe vonden ze de juiste therapie?
Therapieën. Ze zijn er in vele geuren en kleuren. Systeemtherapie, gedragstherapie, Gestalttherapie, creatieve therapie, EMDR, ... Tijdens deze gespreksavond kom je meer te weten over verschillende invalshoeken in psychotherapie.
Geen betere manier om na te denken, dan door met elkaar in gesprek te gaan. Zin in een filosofisch avontuur over mentale zorg? Het enige wat je nodig hebt is een open geest en een flinke portie gezonde nieuwsgierigheid.
Hoe zou het zijn om eens een Levend Boek te lezen? Iemand die aan jou alleen een verhaal vertelt dat niet verloren mag gaan, terwijl jij niks hoeft te doen behalve aandachtig luisteren.
Een divers team van Gentenaars bedacht een uitvinding om psychologische hulp op maat te vinden. Kom MIA zelf uittesten, luister naar getuigenissen van cliënten en therapeuten en filosofeer mee over mentale zorg.
Tijdens dit event ga je aan de hand van een gedicht in het Nederlands, Arabisch en Turks in kleine groep ervaringen uitwisselen over zorg.
Met een open geest waag je je in dit Filocafé aan een denkavontuur over meertalige zorg. Activiteit in het Engels.
Hoe kan meertalige gezondheidszorg in Gent eruitzien? Daarover gaan we in gesprek met elkaar. In Nederlands, Arabisch of Turks.
Tijdens dit event ga je aan de hand van een gedicht in het Nederlands, Arabisch en Turks in kleine groep ervaringen uitwisselen over zorg.
Een divers team van Gentenaars bedacht een uitvinding voor anderstaligen om je doktersbezoek voor te bereiden. Kom RingMe zelf uittesten, filosofeer mee over meertalige zorg en doe mee met een meertalige SamenLeesgroep over gezondheidszorg. Dit alles tijdens het Experimentcafé over meertalige zorg in De Krook.
Creatieve Gentenaars bedachten vernuftige prototypes om zorg beter verstaanbaar te maken. Kom ze uittesten op het Experimentcafé van Comon op Dag van de Wetenschap.
Tijdens deze gespreksavond maak je kennis met 'veerkrachtexperten'. Als ervaringsdeskundigen komen zij vertellen over hun drempels in het leven met pijn.
Tijdens deze workshop ga je vanuit literaire fragmenten over pijn in gesprek over de impact van leven met chronische pijn, het opzoeken van de pijngrens en verschillende vormen van pijnbeleving.
Een divers team van Gentse innovatoren bedacht een uitvinding voor pijnpatiënten. Kom deze uitvinding uittesten, filosofeer mee over pijn en doe mee met een 'literaire ontmoeting over pijn'. Dit alles tijdens het Experimentcafé over pijnbeleving in De Krook.
Zin in een filosofisch avontuur over pijn? Geen betere manier om na te denken, dan door met elkaar in gesprek te gaan.
Hoe vind je betrouwbare online informatie over je eigen gezondheid? Dat leer je tijdens deze speciale Comon-editie van Digistatie over 'Dokter Google'.
Inspirerende Keynote door Jens Bontinck, Head of Labs bij ML6, machine learning & A.I. experts.
180 derdejaarsstudenten Communicatie van Arteveldehogeschool bedenken innovatieve oplossingen voor de toekomst van onze gezondheidszorg in Gent. Kom ze uittesten tijdens dit Experimentcafé van Comon.
180 derdejaarsstudenten Communicatie van Arteveldehogeschool bedenken innovatieve oplossingen voor de toekomst van onze gezondheidszorg in Gent. Tijdens de Innovation Floor in De Krook kunnen zij kennismaken met technologieën als 3D Printing, Deepfake, Augmented Reality, Virtual Reality, Eyetracking. Niet enkel de studenten worden verwacht. Iedereen is welkom!
Pitch jouw idee voor een Miniproeftuin over verstaanbare zorg en krijg feedback van een Comon-coach.
Inspirerende Keynote door Mario Huyghe, CEO en founder van Ariom Healthcare Management & Innovation.
180 derdejaarsstudenten Communicatie van Artevelde geven een week lang het beste van zichzelf om innovatieve oplossingen te bedenken voor de toekomst van de zorg, in samenwerking met Comon.
Tijdens dit Matchmaking event willen we alle mensen samenbrengen die werken rond verstaanbare gezondheidszorg in Gent en interesse hebben om in te stappen in een Miniproeftuin van Comon.
Dafalwadde is een festival als een bruistablet dat alle misverstanden in de zorg verzacht.
Wat als een arts zelf patiënt wordt? Het overkwam huisarts Rudy van Giel. Hij vertelt erover tijdens deze Dialoogtafel.
In deze speciale Comon-editie van Quotes vertelt Tessa Kerre uit haar boek 'Immuun voor kanker'. Zo wil ze het taboe doorbreken.
Tijdens dit infomoment krijg je alle info over de Miniproeftuinen en leer je andere geïnteresseerde organisaties kennen om eventueel samen een team te vormen.
Zes gespreksavonden met experten uit de wereld van zorg en literatuur.
Studenten tonen hun vernuftige prototypes op de laatste dag van de Maakmarathon.
Student in Gent? Werk tijdens de Comon-maakmarathon mee aan verstaanbare gezondheidszorg.
Een doktersbezoek ziet er in elke cultuur anders uit. Tijdens dit Dialoogcafé komen drie getuigen ons vertellen hoe zo'n doktersbezoek eruit ziet in hun cultuur. Debatteer daarna mee over het doktersbezoek van de toekomst.
In dit Digicafé maak je kennis met betrouwbare apps en websites over gezondheid.
De expo van Comon met getuigenissen van Gentse patiënten en zorgverleners over verstaanbare zorg, nu in De Krook.
Kom de toekomst van verstaanbare zorg mee ontwerpen in ons Maakatelier.
In dit Digicafé leer je jouw persoonlijke gegevens (over gezondheid, financiën, belastingen, ...) op een veilige manier opzoeken en bewaren. Je maakt kennis met Itsme, Mijn Burgerprofiel en eBox.
Kunstenfestival TUMULTINGENT is terug. Maar ssst,… ‘T IS GEHEIM.
Met een open geest en een portie gezonde nieuwsgierigheid waag je je in dit Filocafé aan een denkavontuur over 'verstaanbare zorg'. In 4 talen: Nederlands, Engels, Turks en Arabisch.
Samen met alle interdisciplinaire onderzoeksconsortia (IDC) van de UGent organiseren we een Inspiratiedag over Participatief Onderzoek in De Krook. Met een keynote van prof. Dr. Tineke Abma (Participatory Research for Health and Social Well-being) en breakout sessies over emancipatorisch, participatief en cocreatief werken met diverse stakeholdergroepen.
Welke oplossingen bestaan er al, om de zorg verstaanbaarder te maken voor iedereen in Gent? Wat werkt, wat niet? Kom het ons vertellen!
UGent Delta, UGent Gray en Victoris organiseren samen een onderzoeksdag rond eHealth en mHealth. We focussen op het gebruik van wearables in onderzoek. Wat beweegt er binnen de verschillende consortia rond eHealth en wearables? Hoe pakken collega’s uitdagingen rond mHealth aan (bv. de validiteit van wearables, synchronisatie issues…)?
Rondetafelgesprek met inspirerende talks en een brainstorm over uitdagingen om onze gezondheid te voorspellen.
Tijdens deze workshop bouw en programmeren leerkrachten secundair onderwijs zelf een sociale robot, onder deskundige begeleiding van de UGent en Dwengo vzw. We verkennen de verschillende fases van het bouwproces en overlopen de mogelijkheden voor in de klas. We gebruiken goedkope, herbruikbare materialen.
Rondetafelgesprek met inspirerende talks en een brainstorm over uitdagingen om gezond én gelukkig te zijn.
UGent Delta brengt medewerkers van Telenet, Chatlayer.ai, ML2Grow, Zora Robotics en District09 bij elkaar om praktijkervaringen en uitdagingen uit te wisselen over het werken met chatbots, robots en andere toepassingen om te communiceren met AI. Dit verkennende gesprek is een eerste stap naar het opzetten van een duurzamere relatie met een aantal spelers binnen de sector van conversational agents.
Rondetafelgesprek met inspirerende talks en een brainstorm over uitdagingen om samen 100 jaar te worden.
Not frequently asked questions: A.I. is een performance van Liesbet Hermans over niet vaak gestelde vragen over Artificiële Intelligentie. In een intieme setting krijgt het onuitgesprokene een plaats voor bekenden, onbekenden of toevallige passanten. De installatie heeft de vorm van een hedendaagse biechtstoel. Een uitnodiging aan de stad en zijn bewoners om ruimte te geven aan het onbespreekbare.
Heel wat mensen hebben regelmatig last van migraine. Waar die vandaan komt, is helaas vaak moeilijk te achterhalen. UZGent, de UGent en imec onderzoeken hoe A.I. kan helpen bij het nauwkeuriger identificeren van migraine-triggers. Wil je het zelf ook testen? We leggen het je uit tijdens deze digitstatie.
Tijdens deze workshop bouw en programmeren leerkrachten secundair onderwijs zelf een sociale robot, onder deskundige begeleiding van de UGent en Dwengo vzw. We verkennen de verschillende fases van het bouwproces en overlopen de mogelijkheden voor in de klas. We gebruiken goedkope, herbruikbare materialen.
A.I. dringt aan een hoge snelheid ons dagelijkse én het bedrijfsleven binnen. Dit roept veel vragen op. Wat kan A.I. allemaal? Wat nog niet? En in hoeverre is AI écht intelligent? Mieke De Ketelaere (Program Director AI bij imec) brengt schoon volk mee om haar boek 'Mens versus machine' voor te stellen. Met o.a. Steven Latré, Lieven De Marez en An Jacobs.
Een robot als buddy? In deze digistatie nemen we een kijkje naar sociale robots. Wat is dat precies, zo’n robot? En hoe werkt die dan juist? Wat kan zo’n robot allemaal, en wat helemaal niet? En hoe kan je hiermee zelf aan de slag? Dankzij onze digistaties loop je nooit meer verloren in Computerland.
Wat is het belang van A.I. voor de samenleving? Ga mee op ontdekking met het boek 'Artificiële intelligentie & Maatschappij' en de bijhorende boekvoorstelling in De Krook. Met keynote van Erik Mannens en break-outsessies met o.a. Francis Wyffels, Stijn Baert, Wim Hardyns & Glen Joris.
Verhalen over Artificiële Intelligentie hebben een sterke invloed op het publieke debat. Zelfdenkende computers vormen een onderwerp dat tot de verbeelding spreekt. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er al heel wat fictie over A.I. bestaat. Benieuwd naar deze verhalen? De Krook stelde voor jou een selectie van boeken samen, om zowel de fictie als non-fictiekant van A.I. te ontdekken.